Ebeveyn-Çocuk İlişkisi ve Çocuk Gelişim Takip Programı
Ebeveyn-Çocuk İlişkisi ve Çocuk Gelişim Takip Programı
İnsan hayatındaki en önemli ilk ilişki, anne, baba ve çocuk arasındaki ilişkidir. Bu ilişki, hayat boyu kurulacak diğer bütün ilişkiler için referans noktası olarak kabul edilir. Ebeveyn-çocuk ilişkisinde oluşabilecek hasarların tamiri oldukça zordur. Ebeveyn-çocuk ilişkisinde takdir, sevgi ve önemsenme duygusu ne kadar çok olursa; çocuk, o kadar mutlu, sevebilen ve üretebilen bir yetişkin olarak büyüyecektir. Ebeveyn ile güvenli ilişkisi olan bir çocuk, stres altında ve zor durumlarda duygularını düzenlemeyi öğrenir.
Çocuk-ebeveyn çatışmaları, çocuğun davranışları konusunda ebeveynlerin çocukları ile karşı karşıya gelmesiyle ortaya çıkar.
EPA Psikoloji Ebeveyn-Çocuk İlişkisi ve Çocuk Gelişim Takip Programı ile, hem ebeveyn-çocuk ilişkisinin sağlıklı yürütülmesi hem de çocuğunuzun gelişimi takip edilmektedir.
Çocuk Gelişim Takip Programı, normal gelişim gösteren veya risk grubunda bulunan bebek ve çocuklar için “çocuğumun gelişimi ne durumda? nasıl katkıda bulunabilirim?” diyen ailelere destek vermek amacıyla verdiğimiz bir hizmettir.
Gelişimsel Değerlendirme ve Takip Etme Nedir?
0-6 yaş arası bebek/çocuklara rutin aralıklarla bebeğin bilişsel gelişim, dil gelişimi, ince motor, kaba motor, sosyal-duygusal gelişimi ve öz bakım becerilerinin değerlendirilip gelişimsel olarak yaşı ile uyumlu olma durumunun belirlenmesidir. Değerlendirme sonucunda bireysel gereksinimlerine uygun gelişimsel destek verilmekle birlikte gerekli durumlarda yönlendirmeler yapılmaktadır.
Takip etme süreci nasıl olmalıdır?
Normal (tipik) gelişim gösteren her bebek/çocuğun 6 ayda bir, anormal (atipik) gelişim gösteren bebek/çocuğun 3 ayda bir gelişimsel değerlendirmesi yapılmalıdır.
Prematüre bebeklerde 3 yaşına kadar 3 ayda bir gelişimsel değerlendirme yapılarak olası risk faktörlerinin saptanması ve gerekli müdahale programlarının oluşturulması amaçlanmaktadır.
Gelişimsel değerlendirme araçları nelerdir?
- Anamnez,
- Gözlem,
- Kontrol listesi/ kaba değerlendirme araçları
- Denver II gelişimsel tarama testi
- Agte testi
Gelişimsel değerlendirme ve takip etme neden önemlidir?
Erken çocukluk döneminde gelişimsel değerlendirmeyle birlikte olası risk durumlarını en erken dönemde fark ederek gerekli desteği (bebek/çocuğa özel erken müdahale programları hazırlamak) sağlamaktadır. Değerlendirme sonucu yaşıyla uyumlu olan bebek/çocuklarda ise yaşına uygun gelişimsel programlar, oyuncak seçimi, tuvalet alışkanlığı gibi konularda çocukların gelişimsel süreçlerine ilişkin ebeveynlere danışmanlık verilmektedir.