EMDR
Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR), travmatik yaşantılar ve stresli olaylar sonrası oluşan psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bir terapi yöntemidir.
Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR), travmatik yaşantılar ve stresli olaylar sonrası oluşan psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bir terapi yöntemidir. EMDR, 1987 yılında Amerikalı psikolog Francine Shapiro tarafından geliştirilmiştir.
EMDR terapisi, kişinin travmatik anılarını yeniden işleme ve duygusal olarak uyumlu hale getirme sürecinde göz hareketlerinin kullanıldığı bir terapidir. Terapi sürecinde, kişi öncelikle travmatik anılarını hatırlar ve bu anılar sırasında göz hareketlerine odaklanır. Terapist, göz hareketlerini veya alternatif duyusal uyarıcıları (ses veya dokunsal uyarıcılar gibi) kullanarak kişinin dikkatini anıların diğer yönlerine çekmeye çalışır. Bu şekilde, kişinin travmatik anıları yeniden işlemesi ve duygusal olarak rahatlaması hedeflenir.
EMDR terapisi, travmatik anıların duyusal ve bilişsel yönlerinin ayrıştırılması yoluyla etkili olur. Bu süreç, kişinin anının duygusal yükünü hafifletir ve anının tekrar hatırlanmasını daha az acı verici hale getirir. EMDR terapisi ayrıca, kişinin travmatik anılarına bağlı duygu ve düşüncelerini yeniden yapılandırmasına ve olumlu düşünceler geliştirmesine yardımcı olur.
EMDR terapisi, posttravmatik stres bozukluğu, anksiyete bozukluğu, panik atak, depresyon, yeme bozuklukları, bağımlılıklar ve fiziksel ağrılar gibi birçok psikolojik rahatsızlıkta kullanılabilmektedir. Ancak EMDR terapisi herkes için uygun değildir ve diğer terapi yöntemleri ile birlikte veya alternatif olarak kullanılabilir. EMDR terapisi, sertifikalı ve eğitimli bir terapist tarafından uygulanmalıdır.