Şema Terapi
Şema terapi, duygusal ve davranışsal problemlerin tedavisi için kullanılan bilişsel-davranışçı bir terapi yaklaşımıdır.
Bu terapi yaklaşımı, kişinin erken yaşam deneyimleri ve çocukluk döneminde oluşan şemaların (düşünce kalıpları) önemini vurgular. Şema terapi, kişinin yaşamı boyunca oluşan şemaların, duygu, düşünce ve davranışlarını nasıl etkilediğini anlamasına ve bunları değiştirmesine yardımcı olur.
Şema terapi, bilişsel-davranışçı terapi yöntemlerini kullanarak, kişinin olumsuz düşüncelerini ve davranışlarını değiştirmeyi hedefler. Ancak şema terapide, kişinin duygusal ve davranışsal sorunlarına neden olan altta yatan şemalar da ele alınır. Kişi, yaşamı boyunca edindiği olumsuz düşünce ve duygusal kalıpları keşfeder ve bu kalıpların nasıl değiştirilebileceği konusunda çalışır.
Şema terapi, genellikle kişinin özgüveni, kaygıları, ilişki problemleri, öfke yönetimi ve depresyon gibi sorunların tedavisinde etkilidir. Bu terapi yaklaşımı, kısa vadeli değildir ve tedavi süreci genellikle birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir. Şema terapi, bir bireysel terapi veya grup terapisi şeklinde uygulanabilir. Ayrıca, terapi sürecinde ev ödevleri verilerek, kişinin terapi dışında da çalışmasına yardımcı olunur.